Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kasvit (mielenkiintoiset)

 

Urmas OjangoUrmas OjangoLehtoneidonvaippa (Epipactis helleborine)

Lehtoneidonvaippa on monimuotoinen, pääasiassa Euraasiassa tavattava kämmekkäkasvi. Suomessa laji on rauhoitettu Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Levinneisyyskartta

 

Maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata)

Suomen yleisin kämmekkäkasvi (Orchidaceae).

Levinneisyyskartta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valkolehdokki (Platanthera bifolia)

Valkolehdokki on kämmekkäkasvi. Suomessa valkolehdokki on nykyisin kokonaan rauhoitettu. Valkolehdokkiin liittyy Suomessa monia uskomuksia ja sitä on yleisesti pidetty pyhänä Kristuksen kukkana.

Levinneisyyskartta

 

Pähkinäpensas (Corylus avellana)

Euroopanpähkinäpensas eli pähkinäpensas on koivukasvien (Betulaceae) heimoon kuuluva lehtokasvi. Suomessa pähkinäpensas kasvaa levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla. Se kasvaa yleisenä lehtopensaana ainoastaan kapealla kaistaleella etelä- ja lounaisrannikolla eli hemiboreaalisella vyöhykkeellä. 

Levinneisyyskartta

Iso-Ruokjärven pohjoisosassa, rannan läheisyydessä sijaitsee suojelualue (suojeltu luontotyyppi S-1). Pähkinäpensaslehto.

 

Kurt StüberKurt StüberNäsiä, riidenmarja (Daphne mezereum)

Suomessa luonnonvarainen, varjoisten ja kosteiden lehtojen melko harvinainen kasvi. Loppukesällä pensasta koristavat hehkuvanpunaiset marjat ovat pahan makuisia ja erittäin myrkyllisiä. Elias Lönnrot luonnehti näsiää sanomalla, että ”koko kasvi sisältää erinomaisen kirpeyden, liiatenki marjat”.

Levinneisyyskartta