Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sammatin järvien tilan seuranta ja kunnostusohjelma

 

Vuonna 2000 Sammatissa oli LUVYn (Pekka Ihalainen) organisoimana käynnissä neljä merkittävää järvikunnostushanketta: Kirmusjärvi, Haarjärvi, Valkjärvi ja Iso-Ruokjärvi. Tiedot tästä projektista ovat hajanaisia, koska suojeluyhdistys perustettiin vasta 2004.

Tieto- ja ohjepaketti (12.6.2000).    Järvipäivät (2000).

 

Kesällä 2008 Sammatin kunta tilasi LUVYltä yhteenvetoraportin Sammatin pintavesien tilasta ja 5 vuoden seurantaohjelman. Tuolloin tarkoituksena oli, että ohjelma arvioidaan uudelleen jakson päätteeksi. Raportin löydät täältä.

        Hagman, A.-M. (2008). Sammatin järvet: Yhteenveto järvien tilasta ja seurantaohjelma. Julkaisu 185. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry.

 

Selvityksessä ehdotettiin Iso-Ruokjärvelle seuraavanlaista seurantaohjelmaa:

2009

Happitilanteen seuranta

Rehevyyden seuranta (kokonaisfosfori, klorofylli-a)

Biologinen tutkimus (kasvillisuus)

2010
2011

Happitilanteen seuranta

Rehevyyden seuranta (kokonaisfosfori, klorofylli-a)

2012
2013

Happitilanteen seuranta

Rehevyyden seuranta (kokonaisfosfori, klorofylli-a)

 

Happitilanteen ja rehevyyden seuranta on onnistunut jokseenkin ohjelman mukaisesti (joka toinen vuosi). Joskin on todettava, että viime vuonna (2015) Lohjan kaupunki ei avustanut näytteenotossa, vaikka se ajoittui juuri ohjelman mukaisesti. 

Kasvillisuuden kartoitus on tehty viimeksi vuonna 2000. Se on yhdistyksen toteutettavaksi liian kallis (luokkaa 2000 €). Tänä vuonna hallitus harkitsee avustuksen anomista ELY-keskukselta (Pasi Lempinen).